JEET KUNE DO NEDİR?

Jeet Kune Do : Way of Intercepting Fist - Karşılayan/yönlendiren Yumruğun Yolu

Önce Jeet Kune Do’nun (JKD) ne olmadığını kısaca söyleyelim. Dünyada çoğu kişi şöyle bilir;
"Bruce Lee Jeet Kune Do diye bir dövüş stili kurdu." Ama bu doğru değil... Bruce Lee’nin kurduğu dövüş sanatı Jun Fan Kung Fu’dur. Jun Fan Lee, Bruce Lee’nin gerçek adıdır.  Bruce Lee de doğal olarak sistemine kendi adını vermiştir.





Jun Fan Kung Fu
Jun Fan Kung Fu şu gibi kısımlardan oluşur;
  Jun Fan Kick Boxing  (Savate & Muay Thai)
  Jun Fan Trapping  (Wing Chun & Mantis)
  Jun Fan Grapling  (Jiu Jitsu & Grapling)
  Jun Fan Locking  (Aikido & Chinna)
(Yanda parantez içindeki stiller, bu bölümlerin hangi kaynaklardan referans alındığına dair örnektir. )
Neden?
Çünkü bunlar kendi alanında en etkili tekniklere sahip sistemlerdir. Biraz daha açalım;
Diyelim ki tekme mesafesindeyken el tekniği yerine bacak tekniği bizim için avantaj sağlar. Uzak mesafede Savate ayakkabı kullanımı olduğu için tercih edilir.
Buradan biraz daha yaklaştığımızda Boks tarzı teknikler daha kullanışlı olur çünkü tekmeye göre daha hızlı olarak kombine saldırı ya da savunma yapabiliriz.


Daha kısa mesafeye gelindiğinde kollar temas halindeyse tercih edilen seçenek Wing Chun oluyor. Çünkü rakibi kontrol ederek, refleks olarak saldırı yada savunma yapmamızı sağlıyor.
Buradan içeride artık Jiujitsu ya da grappling avantaj sağlar. Burada bir JKD'ci yere düşmeye çalışmaz. Aksine ayakta kalmaya çalışır çünkü ortamda birden fazla kişi varsa yerde güreş halinde olmak çok tehlikeli olabilir. Ama yere düşmeyeceksiniz diye bir şey yok.

Düştüğünüzde Grappling disiplinleri hem rakibe karşı yerde etkili olmak hem de yerden çabuk kalkabilmek için harika bir disiplindir.
Sadece tekme ya da sadece yumruk çalışılan sanatlarda tek yönde hakimiyet kurabiliriz. Fakat bunların birleşimi olan bir stil bizce daha iyidir. Çünkü her türlü mesafe yada durumda kendimizi korumak zorunda kalabiliriz.
Jeet Kune Do’yu anlamak için müsabaka sistemleri ile Jun Fan JKD arasındaki farkı ayırt edebilmemiz gerekir.
Müsabaka sistemleri hangi isim altında olursa olsun kendi kuralları altında çalışmalar uygularlar. Jun Fan ise savunma gerçekçiliği mantığına göre tasarlanır.
Örneğin JKD’nin müsabakasının olabilmesi için sokak ortamını müsabakaya taşımanız gerekir.
Yani sopalı, bıçaklı, haber vermeden saldırılan, ikiye üç kişiye karşı tek kişi savunma yapılan, her şeyi bırakıp kaçma imkanı (hatta gerekliliği) olan bir müsabaka ortamı kurmanız gerek. Hem de en büyük başarı bu müsabakaya hiç girmemek iken. Birde bunu yapmak için saçma sapan olmayan bir sebebiniz olmak zorunda. İmkansıza çok yakın bir şey bu!
Lütfen burada JKD uygulayıcısı sportif stil çalışanı yener gibi bir şey kesinlikle anlaşılmasın. ASLA öyle bir şey yoktur. Sadece Jun Fan Kung Fu’nun öncelikleri farklıdır, sportif olanın ki farklı. 

Peki Jeet Kune Do nedir?

JKD sistem değildir. Bir dövüş tekniği değildir. Yumruğu, tekmesi, kilidi falan yoktur. JKD, Jun Fan Kung Fu'nun felsefesidir.

Bruce Lee’nin en büyük öğrencisi Inosanto şöyle diyor;
“First of all JKD is not style, it is not a pratic it s a proses, which we use different disiplines”
Çevirisi; "Her şeyden önce JKD bir stil değildir, bir uygulama değildir. O farklı disiplinleri kullandığımız bir süreçtir.” Kendisi asla söylemese de büyük bir üstat olan Dan Inosanto özet olarak şunu söylemek istiyor;
“Her mesafe ya da durumda avantaj sağlayan sistemler vardır. Örneğin yakın mesafede Wing Chun, uzak mesafede Savate gibi. Her durumda avantaj sağlayan tarz ne ise o kullanılır. JKD bir tarzdan diğerine su gibi akar ve hiçbir limit kabul etmez.”

JKD bir kavramdır (concept) ve o Bruce Lee’nin tekniği değil felsefesidir. Yukarıda okuduğunuz kavramsal bakış JKD’nin ta kendisidir.

 Yandaki logonun üzerinde Çince bir yazı göreceksiniz. Bu logo tüm dünyada kullanılan JKD sembolüdür. Yazının çevirisi;
"Using no way as a way using and having no limitation as limitation"
"Yol olarak hiçbir yolu kullanmamak ve sınır olarak hiç bir sınırın olmaması"
Yani JKD bir hayat tarzı aslında. Hiçbir kalıba hiçbir sisteme bağlı kalmamak demektir. Yani senin kendi durum, koşul, istek ve ihtiyaçlarına göre bir şekil alman demektir.  Jeet Kune Do aslında senin kendi sistemin demek. 

Burada şu soru ortaya çıkıyor:
Peki Bruce Lee’nin kurduğu dövüş sistemi JKD değilse nedir ?

0 yorum: